CCRA

Centre for Children's Rights Amsterdam

FJR studiemiddag “De rechten van minderjarige topsporters”

 schermafbeelding-2016-10-13-om-16-02-54
FJR studiemiddag
De rechten van minderjarige topsporters 24 november 2016

Op 24 november 2016 organiseert de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht een studiemiddag met als titel “De rechten van minderjarige topsporters”.

Plaats: Breukelen, Van der Valk
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Thema: De rechten van minderjarige topsporters

Sport is al jaren één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen van kinderen. Sport is in beginsel goed voor de fysieke, psychische, sociale, mentale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. De keerzijde van sport voor kinderen komt naar voren bij getalenteerde kinderen die vaak al jong in selecties met een intensief trainingsprogramma worden opgenomen. Sport wordt dan topsport. Door het stijgen van het internationale niveau in de topsport komt het steeds vaker voor dat al op jonge leeftijd wordt begonnen met arbeids- en tijdsintensieve trainingen en wedstrijden. Vooral bij sporten als voetbal, tennis, zwemmen, turnen, ritmische gymnastiek en kunstschaatsen kan het voorkomen dat hele jonge kinderen al vier uur per dag, zes dagen in de week aan het trainen zijn. Afgelopen zomer was bijvoorbeeld de jongste deelneemster bij de Olympische Spelen, Gaurika Singh, 13 jaar. Gaurika Singh deed mee met het onderdeel zwemmen.

Vanuit verschillende invalshoeken komt dit onderwerp aan de orde, belicht door vier sprekers uit respectievelijk de wetenschap, de rechterlijke macht, de advocatuur en de werkgeversorganisatie betaald voetbal (FBO):

Prof. mr. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht, Vrije Universiteit)
Mr. Ward Messer (senior rechter, teamvoorzitter civiel, rechtbank Midden Nederland) Mr. Pauline Montanus (advocaat bij SliepenbeekVanCoolwijkVanGaalen)
Mr. Frans de Weger (jurist bij de Federatie van Betaald Voetbalorganisaties)

De middag zal worden voorgezeten door voormalig tafeltennisster Bettine Vriesekoop. In het verleden heeft zij drie keer meegedaan aan de Olympische Spelen en is vijf keer Europees kampioen geworden. Bettine Vriesekoop is thans schrijfster en journalist.

Voorbeelden van minderjarige topsporters wiens kinderrechten daadwerkelijk werden geschonden, zijn onder andere Wesley Lommers (schaatsen, betrapt op het gebruik van doping met 15 jaar), de Nederlandse turnploeg die zilver op het EK haalde in 2002 (mishandeling/misbruik, gemiddelde leeftijd 16 jaar), Jason Eyanga-Lokilo (voetbal, ouders tekenden toen Jason 12 jaar oud was, een intentieverklaring bij Anderlecht inhoudende dat Jason op zijn 16e een profcontract zou tekenen bij de club. Voor deze intentieverklaring ontvingen de ouders € 75.000), Laura Dekker (zeilen, 16 jaar, wilde als jongste zeilster ooit de wereld over zeilen).

Programma:

13:30 Ontvangst
14:00 Opening studiemiddag 14:05 Lezingen

Mr. Pauline Montanus (advocaat bij SliepenbeekVanCoolwijkVanGaalen, Amsterdam) Prof. mr. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht, VU, Amsterdam)

14:50 Discussie 15:10 Pauze 15:30 Vervolg

Mr. Ward Messer (senior rechter, teamvoorzitter civiel, rechtbank Midden Nederland) Mr. Frans de Weger (jurist bij de Federatie van Betaald Voetbalorganisaties)

16:15 Discussie
16.45 Prijsuitreiking FJR-prijs 17:00 Afsluiting en borrel

De studiemiddag is gratis toegankelijk voor leden van de vereniging voor Familie- en Jeugdrecht. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. Voor andere belangstellenden bedraagt het inschrijfgeld € 50,-.

Erkenning: In het kader van de verordening op de vakbekwaamheid kan de bijeenkomst (totale duur 3 uur) door advocaten bij de NOVA worden opgevoerd voor 2 PO punten juridisch.

Aanmelding: vereniging voor Familie- en Jeugdrecht, Postbus 65707, 2506 EA Den Haag, tel 070-3628598, fax 070-4273263 of per email info@fjr.nu

www.fjr.nu