Het Centre for Children’s Rights Amsterdam (CCRA) organiseert dit jaar opnieuw samen met het opleidingsinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg – de RINO – een lezingencyclus van tien avonden. Daarbij staan de rechten van het kind centraal en vormt het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) de belangrijkste leidraad. Aan bod komen onder meer de werking van het IVRK, vreemdelingen- en asielrecht en de impact op het kind, het nieuwe systeem van de kinderbeschermingsmaatregelen en de jeugdwet, recht op privacy, complexe gezags- en omgangszaken, draagmoederschap, de rechten van het ongeboren en jonge kind, de rechten van het kind in internationaal perspectief/Living Rights en het recht op ontplooiing in het onderwijs.
De lezingen zijn afgestemd op zowel de advocatuur en juridische beroepen als psychologische en psychiatrische beroepen. De interdisciplinaire aanpak komt niet alleen terug in de onderwerpen, maar ook in de duo presentaties verzorgd door zowel juristen als deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg. De lezingencyclus wordt ingeleid met twee algemene lezingen over de Rechten van het Kind: de doorwerking van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind in de Nederlandse rechtspraak en de morele kwaliteit van de rechtspraak, de rol van de advocaat en het IVRK. Vervolgens wordt op de meer specifieke onderwerpen ingegaan.
Wanneer:
4 oktober t/m 10 november 2016, op de dinsdagen en donderdagen van 19.00 – 21.15u,
NOVA-punten:
20 PO (2 PO per lezing), in het kader van de verordening op de vakbekwaamheid (PO) kan de bijeenkomst door advocaten i.o. bij de NOvA worden opgevoerd
Inschrijven via:
info@ccra.nl
DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMA IN PDF
October 4, 2016
De werking van het IVRK
Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) in het algemeen en de doorwerking ervan in de Nederlandse rechtspraak. In 2012 en 2014 heeft het Centre for Children’s Rights Amsterdam (CCRA) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een onderzoek uitgebracht naar de toepassing van het IVRK in de Nederlandse rechtspraak van 1 januari 2002 tot 1 september 2011 en 1 september 2011 tot 1 september 2014. Aan de hand van deze onderzoeken én recente voorbeelden uit de rechtspraak bespreken de heer Pulles en mevrouw De Graaf de rol van het IVRK en doen suggesties tot het beter gebruik van het IVRK zowel in als buiten de rechtszaal.
October 6, 2016
De morele kwaliteit van de rechtspraak, de rol van de advocaat en het IVRK
In haar lezing zal Iris Van Domselaar een verbinding leggen tussen haar proefschrift The Fragility of Rightness. Adjudication and the primacy of practice en het IVRK. Zij zal spreken over de behoeften en rechten en de filosofische grondslagen van de rechten van het kind.
October 13, 2016
Ervaringen in het nieuwe systeem van de kinderbeschermingsmaatregelen en de Jeugdwet
October 27, 2016
Complexe gezags- en omgangszaken
November 3, 2016
De rechten van het ongeboren en jonge kind
November 8, 2016
De rechten van het kind in internationaal perspectief/Living Rights
November 10, 2016
Leerplicht en het recht op onderwijs
De lezingenreeks wordt afgesloten met een lezing over de leerplicht en het recht op onderwijs. Mevrouw De Graaf gaat in op het probleem van de handhaving van de leerplicht en het punt van een passend onderwijsaanbod. De heer De Reuver zal in zijn presentatie benadrukken dat het recht op onderwijs meer dient in te houden dan alleen het overdragen van kennis. Het recht op onderwijs omvat mede het recht op ontplooiing, zoals ook wordt bepaald in artikel 29 IVRK.
-
dhr. mr. G.J.W. (Gerrit Jan) Pulles
-
mw. mr. dr. J.H. (Coby) de Graaf
-
mw. dr. E. (Eveline) Euser
-
dhr. dr. G. J. (Bert) de Reuver
-
drs. J.N. Meijer
-
mr. A.C. (Toos) Enkelaar
-
dhr. mr. B.K. (Ben) Olivier
-
mr. dr. drs. I. van Domselaar
-
mr. dr. M. Tomassen – Van der Lans
-
mw. mr. E. (Esther) Lam
-
mr. R.H.G. Odink
-
prof. mr. dr. K. Hanson
-
mw. prof. mr. dr. C. (Chantal) Mak