CCRA

Centre for Children's Rights Amsterdam

1

Miek de Langen-lezing 2022

Miek de Langen-lezing 2022

Donderdag 3 november 2022

Spreker: mw. dr. E. (Eveline) Euser (orthopedagoog, GZ-psycholoog en Infant Mental Health (DAIMH)-specialist).

Op donderdag 3 november zal mw. dr. E. (Eveline) Euser
de Miek de Langen-lezing van 2022 in samenwerking met SPUI25 verzorgen. Dr. Eveline Euser is orthopedagoog, GZ-psycholoog en Infant Mental Health (DAIMH)-specialist. Zij promoveerde in 2009 op een proefschrift over kindermishandeling, gehechtheid en trauma. Sinds 2016 werkt zij samen met het CCRA aan onderwerpen rond zeer jonge kinderen op het snijvlak van het juridische en het pedagogische.

Onderwerp

‘Baby’s die ruiken naar poeder en verdriet’:
Een (ca-)dans tussen poëzie en inzichten over heel jonge kinderen

Kan een foetus in de baarmoeder al iets onthouden, en zo ja hoe lang? Beïnvloedt wat de moeder eet tijdens de zwangerschap de eetvoorkeuren van de baby? Wat krijgt een baby mee van stress en spanning?

Onze kennis over de ontwikkeling en leefwereld van baby’s en peuters groeit door de stroom aan inzichten uit het multidisciplinaire vakgebied ‘Infant Mental Health’, gebaseerd op meer dan een eeuw baby-onderzoek.

Naast toegenomen begrip blijft het kunnen verstaan van de binnenwereld van deze groep preverbale kinderen natuurlijk een grote uitdaging. Hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben…? Een houding van meervoudig kijken en het verdragen van ‘onzeker weten’ is daarbij onmisbaar. De kunstvorm die ons daarin bij uitstek in mee kan nemen is de poëzie. Daarom zal in deze tweede Miek de Langenlezing dieper verkend worden waarom juist deze kunstvorm op meerdere manieren heel dicht bij de vroege kindertijd staat.

Het zoeken en tasten van ouders en hun kindje om elkaar te leren kennen en begrijpen wordt wel vergeleken met een dans. Deze Miek de Langenlezing heeft daarom de opbouw van een (ca-)dans: inzichten uit de Infant Mental Health worden afgewisseld met gedichten over geboorte, baby’s en ouderschap. Zo ervaren we deze avond rijke, speelse en gelaagde beelden over die eerste belangrijke 1000 dagen in een mensenleven.

De titelzin is een dichtregel uit: ‘Ik wil’ van Eva Cox (2009)


Miek de Langen-lezing

Deze jaarlijks terugkerende lezing is opgedragen aan Miek de Langen. Zij was hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit van Amsterdam (1976-1992) en oprichtster van de Kinderrechtswinkel (1985).

Datum en locatie – SPUI25
Datum: 3 november 2022, 20.00 uur
Adres: Spui 25, 1012 XA Amsterdam

Voor deze lezing werkt het CCRA samen met SPUI25. SPUI25 is het academisch-culturele podium van Amsterdam. Zij geven wetenschappers, schrijvers, kunstenaars en andere denkers het podium om hun licht te laten schijnen over zaken die hen bezighouden, inspireren of verontrusten. Klik hier om de website van SPUI25 te bezoeken.

Doelgroep
Pedagogen, poëzieliefhebbers, advocaten, rechters, medewerkers van organisaties als de Raad, instellingen van jeugdzorg/jeugdhulpverlening, Kinderombudsman en DCI, promovendi, studenten en andere belangstellenden.

Aanmelding
Aanmelden voor de lezing loopt via SPUI25 en kan hier.

Het programma kan zowel fysiek als via livestream bijgewoond worden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de livestream wordt achteraf op het YouTube-kanaal van SPUI25 geplaatst. De toegang voor beide opties is gratis.